Vrijwillig Onafhankelijk Adviseurs gezocht in Dijk en Waard

"Mooi om zo iets voor een ander te betekenen", aldus Gusta Brink (foto 2) en Joke Visser (foto 3)

Op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk? Wij zoeken nog een aantal VOA’s (Vrijwillige Onafhankelijke Adviseurs), met name voor de regio Dijk en Waard. Half maart start er weer een nieuwe VOA training. Interesse om aan te sluiten? Je bent nog welkom!

 

Wat doet een VOA?

Onze VOA’s staan klaar voor mensen die een hulpvraag hebben over aanvragen voor vervoer, hulpmiddelen, toeslagen, woningaanpassing enzovoorts. Zij ondersteunen bij het zoeken naar een oplossing.

....................

 

Lees hieronder een interview van Bèr Gordijn met twee van onze VOA’s!


De taken van een VOA

Joke Visser en Gusta Brink zijn beiden Vrijwillig Onafhankelijk Adviseur. Wat doen zij precies? Zij vertellen:
”Stel, iemand heeft ondersteuning nodig bij een aanvraag voor een woningaanpassing. Hij of zij meldt dat bij Wonen Plus Welzijn (WPW). Een welzijnsconsulent vraagt vervolgens een beschikbare VOA. Die maakt een afspraak met de hulpvrager. In een gesprek (soms meerdere) inventariseren we de inhoud van de vraag en worden alle mogelijkheden besproken. Ook bieden wij hulp bij het invullen van de (digitale) aanvraag. Dan wordt (met toestemming) een kort verslag opgemaakt voor WPW, die er verder mee aan de slag gaat.”

”Het werk voor ons is dan in principe gedaan en WPW zorgt voor de uitvoering. Hetzij zelf, hetzij door de gemeenten (WMO) of een andere samenwerkingspartner in te schakelen”, laten de dames weten. ”Wel blijven wij het verloop van het proces volgen en indien nodig beschikbaar.”

 

De vraag achter de vraag 

“Bij het eerste gesprek maken we eerst een praatje om kennis te maken en te kijken of het klikt. Daarna gaan we in op de vraag van de hulpvrager. Daarbij is het belangrijk om vooral goed te luisteren en signalen te herkennen, want vaak zitten achter de hulpvraag andere vragen verborgen zoals eenzaamheid, gebrek aan mobiliteit en dergelijke.

Dat zijn signalen die wellicht ook onze aandacht vragen. Zo kunnen wij ontmoetingsactiviteiten bij WPW, zoals ’Doet en Ontmoet’ bij hen aankaarten zodat zij hun sociale netwerk wat kunnen uitbreiden. Of andere problemen helpen oplossen. Bij ondersteuning waarbij de gemeenten nodig zijn, leggen wij de contacten of helpen daarmee.

Tussen WPW en de gemeenten is een goede samenwerking en dat maakt het wel zo gemakkelijk. Onze aanwezigheid bij een ’keukentafelgesprek’ met een WMO consulent van de gemeente stelt de hulpvrager bijvoorbeeld vaak gerust.”

 

Doorverwijzing waar nodig 

“Er is wel een grens aan wat we kunnen”, aldus Joke en Gusta. ”Wij luisteren goed en als de situatie meer specialistische ondersteuning vereist, wordt er waar nodig via de consulent van WPW doorverwezen naar een samenwerkingspartner. In principe gaan we uit van de zelfredzaamheid van de hulpvrager, maar indien nodig ondersteunen wij de aanvraag of bieden andere handvatten om verder te kunnen.”

Ook benadrukken zij: “Alles gaat met toestemming van en in open en transparant overleg met de hulpvrager. Wij hebben geheimhouding, dus de privacy van de hulpvragers wordt gegarandeerd. Er komen beslist geen gegevens ’op straat’ te liggen. Wij ontmoeten allerlei mensen. Dat elk mens uniek is, maakt het ook leuk. De kunst is om met allerlei verschillende mensen binnen een kort tijdsbestek het vertrouwen te winnen en tot de kern te komen.“

 

VOA is een speciale taak!

Hoe word je VOA? Daar zijn de dames duidelijk over. “Het is niet voor iedereen geschikt. Je moet het in je hebben, een hulpvaardige instelling hebben, stevig in je schoenen staan, vertrouwen kunnen winnen en toch enige afstand weten te bewaren. Daarnaast is het hebben van empathisch vermogen belangrijk en ook de mensen goed kunnen aanvoelen is een ‘must’. Verder is het belangrijk een goede dosis levenservaring te hebben. Naast deze vaardigheden is de  nodige kennis vereist. Wie aan de slag wil als VOA, volgt eerst een speciale opleiding.”

 

Mooi om iets voor een ander te betekenen 

Joke en Gusta ervaren het vrijwilligerswerk als erg bevredigend; “Iemand hulp bieden geeft een goed gevoel. Je betekent wat voor je medemens. En vaak zijn de gesprekken erg gezellig!”

 

Ook interesse om VOA te worden, net als Joke en Gusta? Je kunt nog deelnemen aan te training op
16 maart start. Interesse, maar is maart tekort dag? Reageer dan ook vooral. In de loop van het jaar start een nieuwe opleiding.

 
Neem voor meer informatie contact op met Petra Schoon of Hilke Verhagen via tel. 072-5717170. Of e-mail dijkenwaard@wonenpluswelzijn.nl (mailto:dijkenwaard@wonenpluswelzijn.nl)

Zinvol Vrijwilligerswerk - VOA Zinvol Vrijwilligerswerk - VOA
gusta brink voa gusta brink voa
CYMERA_20230301_190540 CYMERA_20230301_190540