POSTHUISGROEP BEZOEKT OORLOGSMUSEUM MEDEMBLIK

Door Peter C. Meijer, Vrijwillig Onafhankelijk Adviseur Wonen Plus Welzijn

Op de eerste en derde donderdag van de maand is er koffie drinken in het Posthuis in Middenmeer. Tijdens de derde donderdag is er ook Repaircafé. Het is er altijd gezellig en wel van 10:00 - 12:00 uur.

De coördinatie is bij Anneke Glas en samen met enkele anderen verzorgen zij de koffie of thee en altijd iets lekkers bij deze drankjes.

Als slot van dit seizoen organiseerde Anneke een bezoek aan het Oorlogsmuseum in Medemblik. Daar werden wij met koffie/thee en ‘oorlogsgebak’ ontvangen. Tijdens dit onderdeel kwamen de verhalen al los. Een groot deel van de 11 aanwezigen was of net voor de oorlog of net erna geboren en allen kenden de situatie van de jaren vijftig.

Natuurlijk hoorde ik ook dat er bij het ouder worden een en ander wordt ingeleverd. Maar ja, wat is oud? ‘De duvel is oud en zijn moeder nog ouder!’. Foto’s van kleinkinderen gingen rond. Er was pas een premature tweeling geboren. De neonatologie is tegenwoordig zo goed dat ze het meestal overleven. Mooi voor de ouders en grootouders.

Ook werden er verhalen opgehaald door de dames die destijds studeerden aan de Moedermavo in Middenmeer. De tochten naar de Peel en Ameland onder leiding van Jan van Hout. Ook de reis naar Londen werd opnieuw beleefd. Heleen Butijn en Cora van Nieuwenhuizen (†) werden als lerares Engels geprezen.

Dan volgde de groep een rondgang over een plein waar we een huiskamer, een winkel, een kroeg, een drukkerij met verzetsliteratuur, een bakker en een huiskamer bezochten. Uiteraard zorgde ook dit ervoor dat er een feest der herkenning was. De blikjes van Droste, Sunlight zeep, een petroleumstelletje en koffie malen zorgde allemaal voor plezierige herinneringen.

Als slot zaten wij weer even in de schoolbanken. Een ouderwets dorpsklaslokaaltje. Je kon je zo voorstellen dat Dik Trom daar in Etersheim gezeten had. Op het schoolplein werd er gehinkeld, gesjoeld of een werpspel gespeeld. Je kon er knikkeren en tollen. Het jeugdige schoot in ons omhoog. Ondertussen waren er puzzeldames de goede antwoorden op vragen aan het zoeken. Er moest een woord uitkomen. Dat was dankbaar.

Daarna genoten wij van een voortreffelijke lunch en sloten wij af met een rondleiding langs allerlei voertuigen en hulpzaken bij de oorlogsvoering.

Het museum is in 2017 open gegaan en dit dankzij de inzet van de familie Rustenburg uit Opperdoes.

Een perfect dagje uit dat wij iedereen kunnen aanbevelen. Dankbaar dat Anneke dit idee had ingebracht en uitgevoerd.

Foto oorlogsmuseum Foto oorlogsmuseum