Ouderen blij op 5 mei

Wonen Plus Welzijn brengt op Bevrijdingsdag 1700 oranje gebakjes bij ouderen in Langedijk

“75 jaar vrijheid in deze bijzondere tijd. Wonen Plus Welzijn is er voor u, ook nu.” Met deze tekst op een handgeschreven kaart door vrijwilligers van Museum Broekerveiling gingen de vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn Heerhugowaard en Langedijk op Bevrijdingsdag op pad om ouderen te trakteren op een oranje gebakje.

Vrijheid
Misschien zijn we ons in deze tijd nog wel bewuster van de betekenis van vrijheid. Binnen de grenzen die de coronacrisis ons heeft opgelegd krijgt het begrip vrijheid een nieuwe lading. Iets meer dan 75 jaar geleden was vrijheid alles behalve vanzelfsprekend.

1700 gebakjes
Met giften van o.a. Lief Langedijk, Stichting NUT, Stichting Dagtocht Senioren Langedijk, Rotary Heerhugowaard-Langedijk, Rotary Langedijk-Geestmerambacht en De PIUS-Stichting konden er totaal maar liefst 1700 gebakjes worden uitgedeeld. Stichting de Waaier bood ondersteuning met het benaderen van sponsoren. Ook inwoners van Langedijk en Heerhugowaard hebben gedoneerd via de website van Wonen Plus Welzijn.

Zestig vrijwilligers reden de hele dag rond om de gebakjes af te leveren. Stagiaire Ruby Kunis had zich ook aangemeld. “Ik had toch niets te doen vandaag en het voelt goed om ouderen even in het zonnetje te zetten”, aldus de student Toegepaste Psychologie.

In het zonnetje zetten
Het kleine gebaar van Wonen Plus Welzijn heeft in ieder geval een groots effect. “De mensen worden letterlijk weer even gezien”, vertelt Judith Sanstra, welzijnsconsulent bij Wonen Plus Welzijn. “Je merkt dat sommige ouderen toch schroom hebben om contact op te nemen. Het zit in onze aard om te denken dat we het zelf wel op kunnen lossen maar dan ligt het gevoel van eenzaamheid wel op de loer.” Koning Willem-Alexander zei het al: het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Wonen Plus Welzijn heeft ouderen uit Langedijk en Heerhugowaard in ieder geval even in het zonnetje kunnen zetten.

 

Foto: Natasja van der Woude

natasjafotografeert-3120 gebakjes actie 3 natasjafotografeert-3120 gebakjes actie 3
logo stichting Nut, 2011 logo stichting Nut, 2011
natasjafotografeert-4498 gebakjesactie 1 natasjafotografeert-4498 gebakjesactie 1
Pius_Logo_CMYK Pius_Logo_CMYK
natasjafotografeert-3104 gebakjesactie 2 natasjafotografeert-3104 gebakjesactie 2
Logo LIef Langedijk Logo LIef Langedijk
Logo Langedijk-geestmerambacht Logo Langedijk-geestmerambacht